České Švýcarsko – skutečná krajina tajemství, která je v současné době jednou z nejzajímavějších v Česku

Proč? Rozsáhlý požár sice napáchal mnoho škody, ale na druhou stranu máme jedinečnou příležitost sledovat sílu přírody v přímém přenosu.

Foto Václav Sojka

Pokud jste v NP České Švýcarsko ještě nebyli, nebo hledáte inspiraci kam vyrazit na výlet, máme pár tipů…

V Dlouhém dole pod Pravčickou bránou (nedaleko Tří pramenů) právě probíhá zajímavá výstava velkoformátových fotek, vyprávějících příběh lesa v NP České Švýcarsko. Jejich autorem není nikdo jiný než legendární fotograf Václav Sojka.

sojka 3

I přestože jsou Edmundova soutěska i Gabrielina stezka (od Pravčické brány na Mezní Louku) z důvodů nestability a bezpečnosti stále uzavřeny, jsou tu jiná místa, která stojí za pozornost.

Jedním z oblíbených míst pana fotografa Václava Sojky je prý skalní hrad Šaunštejn, který je národní kulturní památkou.

Hrad_Šaunštejn_(Schauenstein)

Foto: Pudelek

Vyhlídka Belveder pro změnu nabízí úžasné výhledy na údolí Labe a okolní krajinu. Je to ideální místo pro odpočinek. A Mariinu vyhlídku v okolí obce Jetřichovice zdobí nedávno instalovaný altánek.

prazak bel

Foto: prazak

Není to tak dlouho, co byla slavnostně otevřena naučná stezka „Údolím říčky Křinice všemi smysly“ s 11 zastaveními, která vám přiblíží okolní krajinu jinak, než je běžné. Cesta dlouhá 6, 5 km je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak hendikepované výletníky.

 

Obrázek WhatsApp, 2024-07-24 v 22.00.40_c0e68392   Obrázek WhatsApp, 2024-07-24 v 22.00.40_6718e35e

 

Přejeme všem krásné léto a budeme rádi když se stavíte v našich infocentrech třeba v Jetřichovicích, nebo v Chřibské na Saule. Něco na památku z výletu u nás určitě pořídíte a může vás těšit, že část z ceny suvenýrů se vrací zpátky přírodě.

 

IMG_1377

 

 

Zpět do obchodu