Chovej se v přírodě jako host

Když v Česku panují vysoké teploty, lidé jdou buď k vodě, nebo do lesa. Příroda je pro nás skvělé útočiště před vedrem, ale měli bychom vnímat své okolí. V přírodě žijí mimo jiné ohrožená zvířata a rostou vzácné rostliny. Dívejte se, kam šlapete a raději potichu… Ať mohou obdivovat krásu národních parků a chráněných oblastí i ostatní. A tady pár rad pro každého.

 

Nejlepší by bylo nezanechat po sobě stopy

Co do lesa přineseš, to si taky odnes. Nejen svoje odpadky, ale třeba i takovou slupku od banánu nebo ohryzek jablka. Rozkládají se dlouho.

 

Fire Flame Logo design - 1

 

Drž se na vyznačených cestách

Nejen proto, aby se předešlo ničení vzácných rostlin, ale také rušení zvířat. Je to i pro tvou bezpečnost v terénu, aby Horská služba neměla později plné ruce práce.

 

Fire Flame Logo design - 2

 

Les je místo klidu a harmonie

Proto se k němu chovej s respektem. A možná, když budeš dostatečně potichu, zpozoruješ nebo zaslechneš divoká zvířata v jejich přirozeném prostředí. Hlavně, prosím, nekrmit!

 

Fire Flame Logo design - 3 (1)

 

Dívat se do ohně je romantické, ale v přírodě opatrně

Oheň rozdělej pouze na k tomu určených místech. Měl by být dostatečně daleko od stromů, keřů, nebo suché trávy. Ohniště bys měl/a vyčistit od čehokoli, co by mohlo chytit. Zjisti si, jestli neplatí zákaz rozdělávání ohňů.

Fire Flame Logo design - 4 (1)

 

Pozor! Lidé často od ohniště odchází dřív, než úplně vyhasne

Pořádně ohniště prolij vodou. Nevidíš oheň ani kouř, ale vždy pozorně zkontroluj popel. Dá se taky zasypat hlínou nebo pískem. Dělej takový táborák, který dokážeš zvládnout.

 

Fire Flame Logo design - 5 (1)

 

Tiskový mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov dodává:

Při všech informacích a zkušenostech, které dnes lidé mají k dispozici, je vlastně podivuhodné, že se ještě najdou tací, kteří jsou schopni rozdělávat v lesích i na dalších místech ohně, nebo dokonce odpalovat pyrotechniku.

Bohužel se s takovým nezodpovědným chováním stále setkáváme jak v národním parku, tak i na území chráněné krajinné oblasti. Naši strážci přírody nemohou být nekonečně tolerantní, musí postupovat přísněji a v posledních letech za rozdělání ohně v přírodě ukládají vysoké pokuty. V lehčích případech do výše deseti tisíc korun na místě, v závažnějších případech ve správním řízení do výše sto tisíc.

Loni padla prozatím nejvyšší udělená pokuta ve výši osmdesát tisíc mladíkovi, který odpálil zábavní pyrotechniku ze silnice do lesa a způsobil požár, který musely hasit tři hasičské jednotky.

 

semafor 

 

Sledujte web a sociální sítě národních parků, ať máte před výpravou do přírody aktuální informace. Znáte to, štěstí přeje připraveným!

 

 

 

Zpět do obchodu