Invazivní druhy, které přerůstají přes hlavu nejen české přírodě

Po přečtení článků na našem blogu najdete pár zajímavých tipů na výlet. Víte, jaké druhy rostlin můžete cestou potkat?

Impozantní je například bolševník velkolepý

Dorůstá do výšky až pěti metrů. Jako okrasná rostlina z Kavkazu se prý poprvé objevila na zámku Kynžvart v 19. století. Vytváří husté porosty a vytlačuje původní druhy. Za sezónu dokáže vyprodukovat až 20 000 semen a tím se rychle šíří. Rostlina umí být nebezpečná i pro lidi. Při kontaktu s kůží tenhle obr způsobuje popáleniny a puchýře, proto při jeho odstraňování dávejte pozor!

 

bolševník

 

Elegantní borovice vejmutovka se také šíří příliš rychle

Obvykle je vysazovaná jako okrasný strom, ale je poněkud mohutná. Její dřevo je oceňováno jako velmi kvalitní, ale třeba v Českém Švýcarsku ohrožuje původní porosty borůvek, brusinek a vřesu na plošinách a hranách pískovcových skal.

vejmutovka

Křídlatka japonská jen tak nikoho nepropustí

Tahle bylinka je vážně vytrvalá a houževnatá. Najdeme ji podél řek nebo cest, někdy i na opuštěných místech. Kde se objeví, tam se jí těžko zbavují. Její silný kořenový systém často způsobuje erozi půdy. Opakovaně se jí snaží zbavit právě v chráněných oblastech. Utlačuje původní druhy rostlin a nekontrolovatelně se šíří.

křídlatka

Vlka obecného chráníme, ale vlčímu bobu to sluší víc ve váze

Možná na první pohled lahodí oku, ale lupina mnoholistá je u nás snad nejznámějším invazivním druhem. Velké riziko představuje především pro krkonošské louky. Někdy je dokonce nazývána predátorem.

lupina

Zastavte se v našem e-shopu. Tam najdete na tričkách takové kytky, které přírodu podporují.

Holt, čeho je moc, toho je příliš! I v přírodě je třeba zachovávat pestrost, rozmanitost a rovnováhu.

 

 

 

 

Zpět do obchodu