Novinky z NP České Švýcarsko - Rybička střevle vyplouvá. Může doplout i do vašich rukou

Známá nožířská firma Mikov Mikulášovice vyvinula ve spolupráci s projektem České parky a Správou Národního parku České Švýcarsko tématickou variantu nožíku zpodobňující střevli potoční. Limitovaná série 555 kusů je vyhotovena v typickém zbarvení této dříve hojné drobné ryby. Doplňuje tak sortiment užitečných suvenýrů, kterými si lidé mohou nejen udělat radost, ale také podpořit ochranu přírody a krajiny v regionu Labských pískovců a Českého Švýcarska.

 

IMG_5732

 

“Dříve hojná střevle potoční dnes patří k vzácným a ohroženým obyvatelům vodních toků Českého Švýcarska. Ke svému životu potřebuje čisté a chladné vodní toky s dostatečným množstvím úkrytů. V důsledku klimatických změn se její životní prostor zužuje, například kvůli stále častějšímu vysychání potoků v letních měsících. Varianta populárního nožíku tak upozorňuje na zranitelnost našeho přírodního prostředí i nutnost udržitelných přístupů při využívání přírody i krajiny,” říká Jakub Juda, vedoucí oddělení vztahů s veřejností Správy Národního parku České Švýcarsko.

Právě důraz na udržitelnost je filozofií projektu České parky, zaměřeného na výrobu a distribuci užitečných suvenýrů. Koupí takovýchto suvenýrů lidé nejen získají upomínkový předmět, ale také podpoří zaměstnání osob s hendikepem a současně finančně přispívají na zajímavé projekty zaměřené na zlepšování přírodního prostředí v regionu národního parku.

Filip Molčan, projekt České parky: “Jsme velice rádi, že můžeme na trh ve spolupráci s Národním parkem České Švýcarsko a společností Mikov uvést sběratelský produkt, který navazuje na legendární rybičku a pomoci tak přispět k ochraně přírody. Myslím, že náš národní park si takovéto unikátní suvenýry zaslouží.”

 

strevle (1)   strevle2 (1)

Nezastupitelnou roli v sortimentu užitečných suvenýrů hrají výrobky nesoucí značku Českosaské Švýcarsko - regionální produkt. Tento certifikát mikulášovická nožířská firma Mikov s.r.o. dlouhodobě udržuje, a to pro širší spektrum produktů, k nimž patří právě i slavný nožík Rybička. Již v roce 2021 firma vyrobila pro projekt České parky limitovanou sérii Salmie, tedy nožík stylizovaný do vzhledu malého lososa. Ten veřejnost mimo jiné upozorňoval na fakt, že jediným tokem v Česku, kam se lososi pravidelně vracejí, je říčka Kamenice v Národním parku České Švýcarsko.   

Bedřich Jetelina, Mikov: “Protože Rybička patří mezi ikonické výrobky českých zemí a svůj domov má v Českém Švýcarsku, je pro naši firmu vždycky velmi potěšující, když Rybička může podpořit skutečně smysluplný projekt.” 

 

Text: Tomáš Salov

Foto: Petr Sekavec

         

 

Zpět do obchodu